Cu totii ne-am lovit de sentimentele normale asociate depresiei. Aici vom vorbi despre ceva diferit.

Doamnelor si domnilor, as dori sa va prezint depresia inalt functionala (HDF). Acum ca ati aflat de noul nostru, nu foarte placut prieten, din cauza lipsei de cunostinte, cel mai normal lucru de spus ar fi: ce Dumnezeu mai este si HDF?

In termeni mai putin specializati, este vorba de o persoana care pare sa aiba tot ce isi doreste si care zambeste la exterior, dar care este doborata in spatele acelei fatade fericite si prospere. Unii recurg la suicid si exista cazuri in care subiectul si-a luat viata. Conform Time Magazine, rata de suicid scade doar marginal in cazul persoanelor care castiga $102,000 pe an, comparativ cu cei care castiga doar $34,000 pe an.

Asa ca asta ar fi problema cu care trebuie sa ne confruntam. Mai jos veti gasi o lista cu semnele pe care sa le cautati atunci cand intuiti prezenta HDF, fie in cazul vostru sau al unui cunoscut.

5 semnale ale prezentei depresiei inalt functionale
Nota: Aceste semne sunt concepute spre a va indruma catre ceea ce trebuie si ceea ce nu trebuie folosit pentru diagnosticare. Miscarea inteleapta ar fi sa cautati ajutor specializat si sa lasati toate evaluarile, examinarile, testele, diagnozele si tratamentele in mana expertilor medicali.

1. Criticism extrem in privinta propriei persoane
Fiti foarte atenti atunci cand observati un abuz in acest sens la o persoana, in special cand „gandurile de auto-critica se aplica general, nu asupra unui anumit comportament,” puncteaza GoodTherapy, deoarece „exista sansa sa aiba un impact negativ mai mare asupra persoanei.”

Exemplele pe care GoodTherapy le da, sunt: a) Sunt un ratat; b) Nu pot sa fac nimic bine; c) Nu sunt destul de bun; d) Niciodata nu voi fi mai bun de atat. Din moment ce vorbim despre HDF, trebuie sa fim atenti la afirmatiile ce ar putea sa fie transmise in gluma.

Acest comportament se afla la polul opus de ridicarea propriei persoane pe un piedestal, ceea ce o persoana cu HDF ar dori sa credeti ca se intampla – chiar daca au succes si sunt respectati.

2. Se supun unei presiuni excesive la locul de munca

Citeste continuarea articolului aici: 5 metode prin care va puteti da seama daca o persoana sufera de depresie inalt functionala