Nivelul ridicat de acid uric in sange, cunoscut in termeni medicali si ca hiperuricemie, poate afecta pe oricine. Produs la nivel alimentar si de descompunere celulara, acidul uric este filtrat de catre rinichi si eliminat de corp prin urina.

In exces, acidul uric poate duce la formarea unor cristale solide la nivelul articulatiilor, o tulburare numita guta. In cele ce urmeaza, se vor prezenta cauzele, semnele si simptomele, dar si remediile pentru guta.

Cauzele nivelului ridicat de acid uric

Mai multe cauze pot conduce la cresterea nivelului de acid uric. Conform Clinicii Mayo, una dintre cauze este incapabilitatea rinichilor de a elimina corect acidul uric din sistem.

Acest fenomen apare datorita obezitatii, a consumului unor alimente care maresc nivelul de acid uric, consumului de alcool, diabetului si administrarii anumitor medicamente diuretice (medicamente care promoveaza diureza sau urinarea).

Alti factori ce pot mari nivelul de acid uric in sange includ structura genetica, hipotiroidismul, medicamentatia imunosupresiva, niacina, obezitatea, psoriazis, o dieta bogata in purina si sindromul de liza tumorala, care este caracterizat prin emanari celulare rapide in sange produse de cancer sau chimioterapie.

Semne si simptome

Nivelul ridicat de acid uric in sange conduce la dezvoltarea gutei. Conform Clinicii Mayo, precum este citat de Live Science, semnele si simptomele asociate gutei includ inrosirea articulatiilor, inflamarea si o stare crescuta de sensibilitate, impreuna cu dureri intense in articulatii; acestea devin severe in primele 12 pana la 24 de ore si pot dura pentru cateva zile sau chiar saptamani.

Cu timpul, durerile articulare se pot extinde si catre alte zone din corp.

Remedii naturale

Desi medicamentele anti-guta sunt disponibile pe piata pentru a combate guta si nivelul ridicat de acid uric, remediile naturale pot fi utilizate spre controlarea tulburarii.

Otet de mere si suc de lamaie

Citeste continuarea articolului aici: Cauzele nivelului ridicat de acid uric, simptome si remedii