Sapunul de Alep este cel mai vechi sapun natural solid din lume. Produs manual dupa o reteta traditionala siriana si avand o istorie de peste 3500 de ani, sapunul de Alep este obtinut din ingrediente naturale si reprezinta un sapun cu adevarat nobil prin puritatea compusilor sai.


Reteta sapunului de Alep are la baza doua ingrediente pretioase: uleiul de masline si uleiul de dafin. La acestea se adauga apa si soda calcinata vegetala, obtinuta din cenusa de Samphire. Secretele producerii sapunului solid au fost transmise din generatie in generatie si au fost puse in practica pana in zilele noastre de catre producatorii sapunurilor de Alep.

Sapunul de Alep traditional veritabil este 100% vegetal, fara grasimi de origine animala, si poate fi recunoscut dupa urmatoarea caracteristica: la exterior are o culoare maronie-aurie sau rosiatica (in cazul in care contine in amestec argila rosie), iar daca este taiat in doua jumatati se poate observa miezul de un verde inchis intens cu un parfum subtil si delicat de dafin.

Datorita uleiului de masline, sapunul hraneste si catifeleaza pielea, in timp ce uleiul de dafin are un puternic efect antiseptic, dezinfectant si tonic, cicatrizeaza foarte bine si restabileste filmul hidrolipidic care protejeaza pielea.

Cum se fabrica sapunul de Alep?

Pentru saponificare, uleiul virgin de masline este incalzit impreuna cu apa intr-un cazan de cupru foarte mare, apoi se adauga uleiul de seminte si, in special, de frunze de dafin pentru a completa aceasta reactie care dureaza mai mult de 20 de ore.

Crema de culoare verde rezultata este intinsa si taiata in calupuri. Urmatoarea etapa este stivuirea acestor calupuri, sub forma de turnuri, pentru o perioada destul de lunga, de 9-10 luni, ferite de lumina soarelui, in beciuri intunecate si bine aerisite in care datorita oxidarii, sapunul isi va schimba culoarea intr-una maronie. Partea din interior va ramane insa intotdeauna verde.

Sapunul de Alep este 100% natural, in cazanele in care se prepara nu vom gasi niciodata parabeni, coloranti artificiali, parfumuri sintetice, conservanti sau alti aditivi chimici. Valoarea sa este data de cantitatea de ulei de dafin pe care o regasim in compozitia sapunului. Aceasta poate varia de la 2% pana la 45%.

Astfel, cantitatea de ulei de dafin continuta este direct proportionala cu efectele terapeutice ale sapunului de Alep. Cu cat sapunul detine un procent mai mare de ulei de dafin, cu atat este mai bun din punct de vedere dermatologic.

Cine poate folosi sapunul de Alep?

Citeste continuarea articolului aici: Sapunul natural de Alep, un sapun medicinal si cosmetic