Bucataria este una dintre camerele din casa care se murdareste cel mai usor.

Fie ca iti place sau nu, chiar si pentru a face un ou prajit, ajungi sa faci mizerie si sa scoti lucrurile din loc.

O buna organizare este esentiala pentru a pastra curatenia si pentru a putea gasi cu usurinta ustensilele.

Bucataria este una dintre camerele din casa care are nevoie de cele mai multe solutii de ordine si depozitare.

Prin urmare, este esential sa stii cum sa valorifici spatiul pentru a obtine maximum din el si, indiferent daca este o bucatarie mica sau mare, sa devina un spatiu practic si functional.

De aceea, in continuarea acestui articol ti-am pregatit o serie de idei despre cum sa iti organizezi bucataria astfel incat sa iti eficientizezi timpul petrecut acolo.

Inventariaza si imparte pe categorii

Mai intai, inventariaza tot ce ai. Acum este un moment bun sa renunti la toate vasele de bucatarie pe care nu le folosesti.

Fie ca sunt deteriorate sau pur si simplu nu iti mai plac, renuntatul la surplus este primul pas prin care sa ai o bucatarie bine organizata.

Organizeaza in functie de frecventa folosirii

Vesela folosita frecvent trebuie sa stea la indemana, preferabil la nivelul ochilor, si usor accesibila, atat din spatiul de lucru cat si de la masa de bucatarie si zona de spalat.

Cel mai usor este daca o asezi pe unul dintre rafturile de deasupra blatului, astfel incat sa nu fie nevoie sa te apleci. Aici pot intra pahare, seturi de farfurii folosite frecvent, tacamuri si cesti.

Vesela pe care o folosesti ocazional trebuie sa stea in zonele mai putin accesibile, nu departe de spatiul de lucru. Aici intra, de obicei, vasele folosite la gatit, in mod uzual – tigai, vase ceramice, diverse tavi, etc.

Obiectele pe care le folosesti doar in momente speciale sunt cele de care nu ai nevoie zilnic.

De aceea, le poti aseza in camara sau in rafturile greu accesibile din bucatarie. Cum nu sunt folosite decat rar, ar trebui protejate de praf si spalate, inainte de folosire.

Aici intra vesela pentru musafiri, formele de prajituri speciale de Craciun sau Paste, diverse aparate specializate de care ai nevoie de maxim o data pe luna.

Fiecare aliment la locul lui

O alta idee ce tine de organizare este aceea de a sti cum sa asezi corect alimentele in frigider, pentru ca, desi nu pare, exista un spatiu specific si care este ideal pentru multe produse.

De exemplu, laptele si alte produse lactate, precum si ouale, ar trebui sa fie plasate in partea superioara a frigiderului, care este una dintre cele mai putin reci zone, desi pot fi depozitate si in usa.

Fructele si legumele au, de obicei, un sertar propriu in partea cea mai rece a frigiderului.

De asemenea, incearca pe cat posibil sa nu amesteci fructele si legumele, deoarece exista riscul sa isi imprumute mirosurile sau se vor strica mai repede.

Toate alimentele care nu necesita pastrare la rece si care pot fi depozitate in conditii de siguranta pentru perioade lungi de timp pot fi depozitate in camara.

Camara trebuie sa fie un loc racoros, uscat si ordonat. Alegerea ambalajului poate contribui, de asemenea, la pastrarea alimentelor mai mult timp.

Pentru condimente, alege un loc la indemana, de exemplu pe o etajera langa plita sau aragaz, avand in vedere ca, mai tot timpul, le vei folosi la prepararea mancarii.

Tine cont de aceste sfaturi si vei vedea cum timpul tau de lucru in bucatarie se va reduce considerabil si astfel vei avea mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}